onsdag 3 juni 2015

Bättre än väntat i Uppsala

.
Numera står ju katastroferna som spön i backen - föga förvånande - det har ju länge gått att förutse vart vi är på väg. Bland dagens många nyheter var den om att kortegen med Indiens president, med flera honoratiores, ställde till med kaos i Uppsala. Sex bilar i kortegen krockade och nio skadade fick uppsöka sjukhus. E4:an stängdes i båda riktningarna cirka en och en halv timma, till allt annat än glädje för alla norrifrån kommande som hade ett flyg att passa. Vem behöver terrorister så länge blåljuskortegerna finns?

- Det har ändå gått bra!

Annat kan man inte tycka när man har sett hur de här blåljuskortegerna far fram, med hundratals överspända säkerhetsfreakar, som under helt laglösa och tumultartade former gör sitt bästa för att ha ihjäl sina skyddsobjekt. Och naturligtvis försöker de väcka maximal uppmärksamhet för att trigga någon psykopat att försöka ha ihjäl dem som säkerhetspersonalen misslyckas med.

Om man ska transportera VIP-gäster ska man placera dem i en anonym skåpbil märkt med kommunens, PEAB’s, Skanskas eller Vattenfalls logga på. En sådan kan framföras anonymt, lugnt och säkert i högerfilen, utan att någon tycker att det är något mystiskt med det. Pekka Johansson i Övertorneå kan göra magnetskyltar åt kortegespecialisterna. Enda risken för att klanta till det är om något bakåtsträvande ljushuvud sätter blåljus på bilen, eller om den samtidigt märks med exempelvis kommunens logga på ena sidan och Vattenfalls på andra sidan. Det är inte så bra, även om det i många andra sammanhang mycket väl beskriver verkliga förhållanden.

En bieffekt blir att trafiken flyter som vanligt, eller står still som vanligt, och att polisen kan jobba med brottsbekämpning istället för att leka ”väldigt viktig transport i väldigt viktigt land”. Jag drar mig osökt till minnes hur vi mötte kortegen med Madagaskars president, på väg mellan Mauritius flygplats och huvudstaden Port Louis, för att hälsa på sin kompis presidenten i Mauritius.
Vi räknade till 126 st VIP-fordon. :-)  Men inget av dem framfördes av överspända vettvillingar.

På minussidan finns förstås att behovet av skådespel inte tillgodoses om blåljuskortegerna uteblir. Men vi får väl hålla till godo med Stefan Löfven och Sven-Erik Bucht. Vem behöver vare sig teater eller blåljuskorteger så länge de finns och gör sitt bästa?

Södertälje tisdagen den 2 juni 2015
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: