måndag 1 juni 2015

Svarte-Petter skickas runt i LKAB-ledningen

.

Det är många som sätter sitt hopp till LKAB. De två blindstyrena landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och förre kommunalrådet och riksdagsmannen Bengt Niska hoppas på att LKAB ska ta över den dödfödda gruvan utanför Pajala och dölja att de lurade människorna att satsa egna och andras pengar på något som var predestinerat att gå åt helvete. Anders Sundström hoppas på samma sak för att i möjligaste mån dölja hur han kastade andras pengar i sjön, mot bättre vetande, i samma projekt, och dessutom gjorde sitt bästa för att skicka vidare skadan till andra. Regeringen hoppas på feta utdelningar till stöd för den sjunkande flyktingbåten Sverige. Kirunaborna, och norrbottningarna, hoppas på en ny gyllene era när LKAB ska börja strö miljarder omkring sig för att flytta staden. LKAB:s styrelse hoppas att LKAB ska bringa dem lukrativa extraknäck och för lång tid säkra deras platser vid köttgrytorna. LKAB:s styrelse och ledning hoppas även på en ny fantastisk kinesisk dopning av marknaden, som kan få malmpriserna att gå i taket en gång till, så att man får igen de miljarder som man slängt i sjön i de nya gruvprojekten, baserade på orealistiska förväntningar om malmprisernas utveckling.

Den kinesiska statsledningen å sin sida hoppas att någon ska ha råd att bo i de många spökstäder som den kinesiska bubblan skapat. Säkert hoppas de även att någon ska hjälpa dem med att lösa miljöproblemen som hotar att ödelägga hela Kina.

Men av allt detta tycks intet bli av. Så småningom kommer förväntningarna att skruvas ned till att alla hoppas att LKAB ska överleva trots allt. Redan nu har LKAB:s styrelse börjat hoppas på någon att skicka iväg Svarte-Petter till, för att själva slippa få skulden. Det verkar bli vd Lars-Eric Aaro som får Svarte-Petter eftersom han fick sparken i veckan som gick.

Men, vem vet, det kanske visar sig att det var rena bingovinsten att få sparken. Framtiden visar.

Södertälje måndagen den 1 juni 2015
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: