fredag 19 juni 2015

USA bör ta emot flyktingarna

.
Stora mängder flyktingar är i rörelse på många håll i världen. Människor flyr från krig, förföljelse, tortyr, tjuvar och psykopater, överbefolkning och klimatförändringar. Kanske finns det fler skäl till att människor är i rörelse, eller på flykt.

Många kommer från länder vars statsbildningar, samhällsskick och rättsordning USA har ödelagt. I många fall var inte länderna några perfekta demokratier, med västerländska ögon sett. Men det är ju inte USA heller. Det som USA lämnat efter sig är dock inget mindre än katastrofer.

Därför bör USA ta emot flyktingarna som kommer från åtminstone Afghanistan, Somalia, Irak, Syrien, Libyen och Ukraina. Förmodligen finns det fler länder vars statsbildningar USA har undergrävt varför listan kan behöva kompletteras.

Om det på 1960-1970-talen kunde uppstå en nästan global folkrörelse som krävde USA:s utmarsch ur Vietnam - kan det då inte idag uppstå en liknande internationell rörelse som kräver att USA tar ansvar för sina handlingar?

Det finns utrymme i USA. Landet är uppbyggt på en ständig import av slavar, av rättslösa och lågavlönade från andra länder. Just nu kommer de från Mexico, Sydamerika och övriga Mellanamerika. Om man dämpar USA:s undergrävande knarkhandel i Syd- och Mellanamerika blir det lättare att ta emot de först nämnda flyktingarna från Asien och Afrika.

Södertälje fredagen den 19 juni 2015
Mikael Styrman
.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tja, få politiker från Sverige och EU att ta bladet från munnen lär inte hända! Vi lever i en lögnaktig värld där de största lögnarna USA tillåts husera fritt med undantag från Syrien och Ukraina där Ryssland försöker sätta stopp för USA:s framfart. Ryssland är inget demokratiskt föredöme men heller inte sämre än Sverige eller något annat land i Europa...USA kan inte ens räknas som demokrati och diskvalificerar sig själv per automatik. Tyvärr är "våra" politiker för dåligt pålästa om demokrati och framförallt hur usel den är i USA, man bara jamsar med av gammal ohejdad vana utan att fatta ett skit eller så är man lierad med gangsterstyret i Washington. Vad EU alltså borde göra är att stödja ryssarnas försök att stoppa galningarna i Washington men det lär inte hända. Vis av hur väst brukar starta krig mot Ryssland så moderniserar man där sin vapenarsenal, även kärnvapnen och det är väl detta som hindrat tredje världskriget från att bryta ut redan. Strategin från EU/USA är i stället att försöka få till ett maktskifte i Ryssland då ju den ryska krigsmakten av allt att döma är alldeles för svår och farlig att ge sig på utan att själv få ordentligt på nöten.

Benny

Mikael Styrman sa...

Jag är inte särskilt övertygad om att det skulle göra någon skillnad om svenska politiker vore bättre pålästa. Det har åtminstone inte haft någon positiv inverkan på de politiker som är kunnigare - snarare tvärtom.

Insikt om den mänskliga gemenskapens tillkortakommanden verkar inte tilltala någon vilja att förbättra tingens ordning. Snarare tycks det främja lusten att sko sig på samhällets brister.