onsdag 13 augusti 2014

Brandväsendets förfall - och dess orsaker

.
Jag har väntat med intresse för att se om media kommer att, inför den breda allmänheten, berätta om förfallet inom MSB och dess betydelse för vår avsaknad av brandskydd. Förgäves känns det som. Åtminstone än så länge.

Idag på morgonen berättade SVT:s ABC-nytt om brandstationer som är helt stängda nattetid och som dagtid är bemannade med personal från andra stationer eftersom ordinarie brandmännen är i Västmanland och ”hjälper till”. Det är naturligtvis omdömeslöst. Som sades i inslaget sover folk på nätterna och larmen kommer därför sent. Med bränder är det ju så att om inte brandkåren kommer de första minuterna behöver den inte komma alls.

I Västmanland ägnade brandförsvaret sig åt mycket dumheter. Därför blev det en katastrof. Nu försöker man dölja detta genom att göra ännu mer, och monumentala, dumheter. Man döljer dumheter med mer dumheter, som den offentliga sektorn kan göra. Som Estonia-mörkläggningen. Och följden kan bli att man åstadkommer fler brandkatastrofer på annat håll.

Det blir intressant att se om ABC-inslaget orkar in i riksmedia till kvällen eller om regeringens politiska censur tar nyheten.

Att det över huvud taget blev en katastrof i Västmanland beror på att MSB och brandväsendet inte fungerar. I MSB:s fall till följd av systematisk vanskötsel i klass med Tillväxtverket. Hittills har rapportering och granskning som sagt uteblivit.

Man kan, sannolikt utan överdrift, säga att anledningen till att brandskyddet inte fungerar är att journalistiken och massmedia inte fungerar. Kan man inte hålla korruptionen borta från media har man naturligtvis svårt att begära att den inte ska finnas inom brandväsendet.

Det har alltid fascinerat mig, det diffusa sätt som korruptionen inom media fungerar på. Ibland kan man råka ha lite inside-information som gör att man förstår, eller kan räkna ut, vilken väg censuren tog. Men oftast ser man som allmänhet bara effekterna av korruptionen, inte hur den arbetar. Och de flesta förstår inte ens att den påverkat innehållet i rapporteringen. Man vet sällan vad som är följden av någons aktiva ingrepp och vad som beror på självcensur av politruker och mutkolvar i media. Men i vilket fall som helst kan vi knappast förvänta oss att brandförsvaret ska fungera när inte journalistiken fungerar. Man kan faktiskt säga att varje journalist och redaktör är en indirekt pyroman till följd av sin underlåtenhet att rapportera om oegentligheter.

Efter åtta år med Fredrik Reinfeldts regeringsduglighet stänger även brandkåren på natten!

Södertälje onsdagen den 13 augusti 2014
Mikael Styrman
.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Flyktingmottagandet har öppet nattetid. Så visst har servicen ökat!

Alberth sa...

Denna mening, hämtad från MSB:s hemsida, formulerar nog i ett nötskal att MSB anser sig vara helt i avsaknad av varje form av ansvar för vad det än må vara: "Vi tar aldrig över ansvaret från någon annan – den som ansvarar för en verksamhet under normala förhållanden gör det också under en krissituation". Med den nyckelformuleringen låter MSB som en myndighet som omedelbart borde skrotas då den endast förbrukar resurser utan att tillföra något.

Mikael Styrman sa...

Absolut!

Det är en ren parasitorganisation.

Anonym sa...

Tänk vad lämpligt denna skogsbrand kom, efter alla stormar så har det blivit panik att få ut träden ur skogen pga granbarkborren. Det finns ett överflöd av skog ute på marknaden nu och skogspriserna har fallit rejält. Skogsbolagen och andra skogsägare måste nu jubla nu när tillgång och efterfråga jämnas ut. Att det nu är valtider gör att många dumheter kan gömmas i denna katastrof.

Mikael Styrman sa...

Jag tror inte att någon skogsägare har anledning att glädjas åt detta.

Skogsindustrin däremot brukar tjäna på allt som trycker ned priset på råvaran.

Det finns redan en stötande felfördelning av intäkter mellan skogsägare och industri. Det tar cirka hundra år för skogen att med skogsägarens skötsel och på hans risk komma upp i ett värde på ungefär 500 kr per kubikmeter. Sedan avverkas och transporteras den av industrin - på skogsägarens risk. På tre veckor fyrdubblar den sedan sitt värde.