fredag 1 augusti 2014

George Bush Sr och CIA

.
Dagens nyhet från den grova organiserade amerikanska brottsligheten är att CIA avlyssnat den amerikanska senatens kommitté som ska granska CIA. Nå, jag har svårt att bli förvånad över någonting som dessa gangsters kan hitta på. Men så rätt de haft i sina göranden Bradley Chelsea Manning, Edward Snowden och Julian Assange.

Så här skrev SVT Text-TV ikväll:För någon vecka sedan sände SVT en dokumentär med George Bush Sr. Han berättade bland annat om hur han blev CIA-chef. Han sade, fritt ur minnet, att han blev överraskad av utnämningen. Han hade ingen erfarenhet sedan tidigare av området. Men det hindrade honom inte att ta jobbet.

Han berättade även i varma och rörande ordalag om sin beundran för de många CIA-medarbetarna som dagligen riskerade livet. Och här fick vi säkert en stor del av förklaringen till att de här banditorganisationerna löper amok.

Om George Bush hade haft lite mer ansvar, omdöme och självkritik skulle han naturligtvis ha tackat nej till jobbet som CIA-chef. Välj en kompetent chef skulle han ha sagt. Det är ju inget ovanligt att infekterade och skenande organisationer gärna vill ha en svag chef så att rötäggen kan härja fritt.

Och om George Bush hade känt lite mindre beundran för sina medarbetare hade han istället varit mer chef åt dem. Då kunde han ha styrt upp den värsta kriminaliteten. Även ur den här aspekten klickade hans omdöme. Han borde ha avböjt chefsjobbet eftersom hans beundran gjorde det omöjligt för honom att ha en professionell relation till medarbetarna.

Han blev brottslingarnas beundrare istället för att vara den som skulle styra upp verksamheten. Han är ju inte den enda som varit CIA-chef och allt är inte hans fel. Men en stor del av skulden faller på honom. Inte så att han avsiktligt gjorde CIA till den banditorganisation det är idag. Snarare så att han var så naiv, korkad och inkompetent att den fick frodas fritt och det bara kunde gå åt fanders.

Södertälje fredagen den 1 augusti 2014
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: