söndag 31 augusti 2014

Wikipedias välsignelse OCH förbannelse

.
Det som får Wikipedia att vara så användbart är att det kan växa explosionsartat genom att alla kan editera det skrivna. Det blir billigt och snabbt. Tyvärr blir det också mycket faktafel eftersom viljan att skriva är större än sakkunskapen hos skribenterna.

Att alla kan skriva betyder också att alla kan manipulera. Och all sorts maffia, särskilt politisk sådan, använder sig av metoden för att städa sitt renommé.

För en tid sedan skrev jag om hur förre hovrättspresidenten och chefs-JO:n Per-Erik Nilsson hade tvättat sitt eftermäle på Wikipedia. Ni kanske minns honom? Han som bland annat roffade åt sig lägenheter från journalisternas pensionskassa och som reste till Portugal på semester på JO-ämbetets bekostnad. Om jag inte minns alldeles fel hade han också sin älskarinna med sig, på JO:s bekostnad. Men det gick inte att verifiera på nätet när jag skrev om det. Kanske en belöning för många vän- och gentjänster mellan JO-ämbetet och journalist- och/eller redaktörskåren?

Att skurkarna tvättar sitt renommé uppmärksammas numera av media ibland. Exempelvis skriver Dagens Nyheter idag om hur Försäkringskassan och Tillväxtverket tvättat sina uppgifter. Fast man uttrycker sig mer diplomatiskt, eller fegt om man så vill. ”Friserat” uttrycker man det försiktigtvis när det handlar om att man döljer spåren, ofta efter grov ekonomisk brottslighet. Icke lagförd sådan kan tilläggas. I vilket fall som helst så är det här ännu en sak som skurkarna ägnar sig åt på skattebetalarnas bekostnad. Man sitter och manipulerar sitt renommé på nätet istället för att sköta sitt arbete.

Muteborg söndagen den 31 augusti 2014
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: