fredag 8 augusti 2014

Till brandkårens och räddningsledningens försvar

.
(Uppdaterad lördag 9/8, kl 11:57)

Brandkåren i Sala och den första räddningsledaren har blivit utsatt för mycket stark kritik. Såväl för den senfärdiga starten på arbetet med skogsbranden som för den bristfälliga organisationen av arbetena som för den bristande informationen till allmänheten.

Beträffande den bristfälliga informationen kan jag säga att om man inte kan jobbet, inte förstår vad som väntar en, inte har en susning om hur branden kan komma att bete sig, så inte klarar man av att informera allmänheten heller. Vad ska man säga? Att man inte har en aning om vad som händer? Eller ska man ljuga något som genast visar sig vara helt fel?

Nu i efterhand är det lätt att inse att räddningsledningen tämligen omgående skulle ha rekvirerat en liten helikopter från vilken räddningsledaren eller hans biträde hade kunnat hålla kontinuerlig koll på läget. Jag menar dag ett. Då hade man haft en möjlighet att i tid förstå vad som händer. Men då hade man fortfarande inte haft den kunskap och mentala förberedelse som behövs för att hantera skogsbranden.

Man ska komma ihåg att om brandchefen hade anlitat en liten helikopter för att köra runt honom dag ett eller dag två, och det hade visat sig att branden INTE hade spridit sig. Då skulle det sannolikt ha startat en process som hade inneburit att brandchefen hade idiotförklarats och fått löpa gatlopp i pressen. Storhetsvansinne hade det hetat. I samma press som nu åker runt och räknar flygplan och helikoptrar med hink under, som om det skulle vara kriteriet för en fungerande brandberedskap.

Delvis är kritiken naturligtvis berättigad. De gjorde inte bra ifrån sig. Men, de var oförberedda och outbildade. De visste inte alls vad som väntade dem. Den nuvarande räddningsledningen surfade in betydligt bättre förberedd efter att ha fått tid på sig att förbereda sig, vid sidan av, i lugn och ro.

Jag har varit med om några hyggesbränningar. Det är oerhört starka upplevelser med adrenalinproduktionen absolut på topp. Och då talar jag om organiserade hyggesbränningar inför vilka har gjorts omfattande studier och förberedelser, ordnats med släckningsutrustning, brandgator osv. Att ställas oförberedd inför en oplanerad skogsbrand är naturligtvis minst sju resor värre. De hade helt enkelt inte en chans. Därför är det inte där ansvaret ska utkrävas, åtminstone inte i huvudsak.

Det man måste fråga sig är varför är brandkåren i ett skogsdistrikt som Sala inte utbildad och övad i att hantera skogsbränder? Varför är förmodligen ingen svensk brandkår det? Varför finns det inte register över permanent- och fritidsboende i området? Varför finns det inte uppgift om verksamma entreprenörer, väghållare och andra som kan tänkas finnas i området? Varför finns det inte kontaktlistor? Varför finns det inte listor över maskintrailers, skotare, skördare, grävmaskiner, bandtraktorer, helikoptrar osv?

Det är på den nivån ansvaret ska utkrävas.

Göran Persson sparkades ut eftersom han var en översittare som omgav sig med svaga medarbetare och höll alla i skräck så att ingen vågade göra något utan hans välsignelse. När han själv var trött på annandagen 2004 så hände ingenting när tsunamin slog till i Indiska Oceanen - absolut ingenting!

Men det var i Indiska Oceanen. Skogsbranden och brandkårsattrapperna är här, i Sverige!

Fredrik Reinfeldt topprider sin omgivning på snarlikt sätt som Göran Persson gjorde. Av det följer ett visst ansvar för vad som händer. Om han inte har delegerat ansvaret för det här området på ett tydligt sätt följer ett stort personligt ansvar för honom själv. Nu säger inte jag att Fredriks huvud nödvändigtvis ska rulla för det här. Det tarvar nog viss utredning. Men något jävla ansvar ska väl mätas ut någon gång i det här landet fullt av oduglingar som aldrig tar ansvar för någonting?
Att aldrig utmäta ansvar leder till landets undergång. Det är bara att se sig omkring: sjukvården, åldringsvården, skolan, Vattenfall, Energimarknadsinspektionen, Telia, SJ, kronofogden, domstolarna, åklagarna. Ingenting fungerar ju längre på ett dugande och hederligt sätt trots utlovad regeringsduglighet.

Södertälje fredagen den 8 augusti 2014
Mikael Styrman
.

6 kommentarer:

Alberth sa...

Det är beklämmande att se hur det har skapats ett system där ingen, varken politiker eller myndighetschefer eller tjänstemän kliver fram och tar ett ansvar när dom har gjort fel. Och inget ansvar går heller att utkräva från någon. Den dagen det börjar blåsa alldeles för hårt kring den som har gjort fel så blir den personen bara ivägskickad till en annan köttgryta att ösa ur, men med samma mängd och frenesi som tidigare. Ner på fötterna kommer dom alltid, välavlönade till livets slut och dessutom fredade från utkrävande av varje form av juridiskt ansvar för sina handlingar.

I Japan har ansvariga som felat åtminstone ofta vett att offentligt be om ursäkt innebärande stor vanära som inte sällan slutar med att den felande tar sitt ansvar i form av att begå harakiri. Det vore väl nåt för den svenska politiker- och tjänstemannakåren att ta efter.

Men som den hoper ryggradslösa kräk de är så skyller de bara ifrån sig på andra och glider vidare på sin räkmacka.

Anders Bäckström sa...

Jag undrar om ett parti schack skulle avslöja lite om den strategiska förmågan...Vilka Byråkrater skulle sätta sig i stolen, med stor risk att bli avslöjade?

Anonym sa...

Varför tog vi inte emot den hjälp som Ryssland erbjöd Sverige ???
Är det J som bestämmr över oss ??? ...

Anonym sa...

Varför tog Sverige inte emot hjäpen som Ryssland erbjöd oss ?
Är det J som skall bestämma allt över oss???...

Anonym sa...

Ytrandefrihet Ha Ha !!! ...

Mikael Styrman sa...

J ??