tisdag 19 augusti 2014

I Liberia vår egen framtid

.
Svensk media rapporterar idag att ett karantäncenter med misstänkt Ebola-smittade, i Liberias huvudstad Monrovia, attackerades och plundrades i lördags. Efter det saknas 17 av 37 patienter och en mängd potentiellt smittspridande utrustning.

Anledningen till attacken var att människorna trodde att Ebola var påhittat - en bluff. Man kan och bör fråga sig vad som får människor att tro att massmedia ljuger om en sådan sak. Möjligen är det just det man har gjort inom svenska medieföretag eftersom nyheten tycks rinna ganska snabbt igenom websidorna för att decimeras till blott en rad, en länk, dold av andra nyheter. Sådana som, i Aftonbladet, att det är sista chansen att rösta i Rockbjörnen; Hur blir jag av med magen samt att Suarez har lovat att inte bita igen. I  DN: Är man tråkig om man längtar efter vardagen; Riktigt otrevligt med svettiga mansbringor; Påven blir inte kvar lång stund samt 12-åriga statsmannen Fridolin har blivit stor.

Att man helst vill glömma nyheten om "Ebola-bluffen" beror kanske på den egna skammen. Det ligger naturligtvis nära till hands att anta, att anledningen till att liberianerna inte tror på massmedia kan vara att massmedia inte brukar hålla sig till sanningen. I så fall leder det med tiden till en situation i vilken människorna inte tror på media ens när de talar sanning.

i Sverige där media systematiskt ljuger, vinklar, mörklägger och stigmatiserar människor, på mäktigare intressens begäran, är det naturligtvis inget som media vill uppehålla sig vid. Men i Liberia kan vi förmodligen se vår egen framtid, sådan den blir när massmedia varit vårdslös med sanningen några gånger för mycket. Det är ingen bra situation att befinna sig i och den är svår att ta sig ur. I gengäld är den lätt att hamna i. Det är bara att göra som man brukar.

Dödens Väntrum tisdagen den 19 augusti 2014
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: