torsdag 14 augusti 2014

Isis - ett muslimskt USA?

.
Gårdagens Aktuellt 21 hade ett mycket intressant inslag om Isis. Den bild man målade upp påminde, och det var väl tanken, om ett kommersiellt företag med religiös fundamentalism, rövande, plundrande och terror som affärsidé. Jag såg inte hela inslaget men förmodligen är det väl inte känt vem som är ägare eller om det är börsnoterat. Men det kunde lika gärna vara börsnoterat. Skillnaden är inte så stor mot många företag i krigsmaterielbranschen. Det är väl mest storleken på truppen som skiljer. Och så att Isis inte gör någon hemlighet av att de har soldater. På det stora hela taget verkar Isis vara väldigt likt USA. Odlar fundamentalism och motsättningar, lever på rövat gods, terroriserar omvärlden. Men muslimskt istället för kristet.

En skillnad till. USA är ett land. Isis är inget land, men håller på att skapa sig ett. Utan tvekan är Isis inspirerat av USA och skapat till dess avbild. Förmodligen även beväpnat av USA, åtminstone tidigare. Det kan nog skapas fler runt om i världen. Fast kanske inte så lätt som i arabvärlden. Där har ju USA med flera länge krattat manegen åt dem. I Afrika skakas ju många länder sedan länge av krigsherrars kamp. Det är väl ganska nära paralleller, bara sämre organiserade.

Ytterligare en förändring kan ske. Den amerikanska terrormaskinen kan överge sitt land, eller folk, och lämna dem att försörja sig själv. USA är ändå konkursmässigt. Ingen har råd att betala skatt. Terrormaskinen försörjer snart dem istället för tvärtom. Då kan det bli så att terrormaskinen överger USA för att pröva lyckan på annat håll och lämnar burgarätarna att försörja sig själva så gott de kan. USA är ett land i vilket man hyllar framåtanda och handlingskraft. Det är för det mesta bra. Inte minst i krig. Men det kan bli för mycket av det goda också, särskilt när den handlingskraftige är beväpnad till tänderna och har lojala underhuggare. Försöken att tygla de många amerikanska hemliga organisationerna bär vittne om att man vandrar på en knivsegg.

Tänk så rätt han hade, Peter George, när han redan 1958 skrev ”Red Alert” (Operation Undergång) som filmatiserades av Stanley Kubrik och fick titeln ”Dr Strangelove eller: Hur jag slutade ängslas och lärde mig älska bomben", med bland annat Peter Sellers.

Södertälje torsdagen den 14 augusti 2014
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: