fredag 29 augusti 2014

Vovve på vift

.
I gårdagskvällens ”Att starta ett krig” i SVT, som var mycket sevärt och som går i repris i Kunskapskanalen sent lördag kväll och vid lunch på måndag men även kan ses på UR-Play på nätet, finns en liten intervju med Anders Fogh Rasmussen. Han talar vackert och lyckligt som ett barn om hur amerikanarna värdesätter dansk lojalitet, inte minst hans egen. Fogh-stackarn förstår inte att lojalitet är något man värdesätter hos en pudel, en schäfer eller möjligen en vallhund och då i förhållande till sin husse och inte till främmande. Hos statsmän in spe värdesätter man vanligen helt andra egenskaper än lojalitet med främmande makt eller deras ledare.

Fogh Rasmussen är född i rätt tid. Hade han varit född ett sekel tidigare hade han med största sannolikhet varit i tysk tjänst som gaskammarinkastare eller lägerchef på ett koncentrationsläger. Även i dessa befattningar värdesatte den mäktigare parten lojalitet hos svagare parter.

I nämnda dokumentär använder George W Bush en retorik som är ruskigt lik den som en ”fredsivrande" Adolf Hitler använde sig av i slutet av 1930-talet. Exempelvis säger Bush, när han och Cheney redan en längre tid ”kokat krig”:

If war is forced upon us…

Södertälje fredagen den 29 augusti 2014
Mikael Styrman
.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Fogh Rasmussen kvalar inte ens in som mellanstor hund med en stor hunds attityd som Bildt. Han bjäbbar mer som den dvärgpudel han är och det beror nog på att Putin fullständigt ignorerade denna maktlösa USA-lakej vid de tillfällen de råkade mötas. Putin visste ju att de verkliga makthavarna inom Nato sitter i Washington så varför slösa tid på underhuggare som Rasmussen.

Mikael Styrman sa...

Putin bossar ju över 145 miljoner ryssar. Det är klart att han inte ser sig som hundvakt. Då hjälper det nog inte ens om det är världens mest väldresserade lilla pudel det handlar om.

Kristian sa...

Fredsivrare, ja ...

Dags att se "Wag the dog" igen.