torsdag 7 augusti 2014

Hej alla lustiga brandchefer!

.
(Svar till B. de Silva:s kommentar till ”Hembygdsjipporadion och brand-tsunamin”)

Roligt att det uppskattas.

Faktum är, att det går utmärkt att hantera skogsbränder med mycket enkla hjälpmedel. Det har alltid gått, även förr när det inte fanns vägar, maskiner och telefoner. Då klarade man också av att skicka bud till folk.

Men man måste veta hur det ska göras.
Och det kan inte de här tomtarna.

Det finns naturligtvis folk i livet i Sala-trakten som har skött skogsbränder. Men de släpper inte fram dem för att det skulle vara allt för generande för dem som hållit på och lallat där.

Idag finns så mycket hjälpmedel och maskiner, varav det mesta redan finns på plats i skogsbygderna, som gör det både effektivare och mindre personalkrävande att begränsa en skogsbrand. Men den utrustning som staten håller sig med verkar inriktad på att släcka lövbränder som smiter från villatomter i Enskede.

Jag menar, hinkar och strilkannor, som är det som kommer närmast brandbekämpning, av det som Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) har enligt Expressen - Vad f.n tror de att en skogsbrand av nationellt intresse handlar om? Brand i en papperskorg i Humlegården?

Att staten köper fel grejor och naturligtvis alldeles för lite, beror på att staten rekryterar stadsbeduiner till alla jobb i Stockholm. Även sådana jobb som handlar om landsbygd. Och kan du bara bränder på villatomter så köper du bara utrustning för att släcka bränder på villatomter.

Det var roligt att se intervjuerna med de franska och italienska piloterna. De skrattar så att de håller på att kissa på sig när de har sett vilken brand svenskarna har beställt hit fem flygplan från Sydeuropa för att släcka. Ja, i brandbekämpningskretsar har då Sverige för alla tider satt en nål på kartan som markerar dårfinkarnas paradis. Jag kan tänka mig, att om man kommer från Sverige till någon internationell brandmässa eller liknande i framtiden, så börjar alla skratta när man säger varifrån man kommer.

Det var ju i alla tur att piloterna inte skrattade så mycket i flygplanen att de kissade på sig. Det saknas, menar jag, tillräcklig forskning om vad som händer i ett brandbekämpningsflygplan om piloterna kissar på sig. Risken finns ju att de då skulle börja springa omkring i cockpit för att torka upp eller byta kläder och då krocka med andra vattenbombare. Och hur skulle det då gå? Vad skulle man skylla på? För svår brand? För svåra terrängförhållanden? Och vad skulle fransmän och italienare tycka om deras vattenbombare kom hem i småbitar? Då skulle nog inte kungen kunna säga att ”Sveriges förhållande till främmande makter är gott” som han kunde förr. Och hur skulle man kunna skilja på vattenbombarna och den norska Hercules som kördes in i Kebnekajse? Vad skulle fransmän eller italienare tycka om de skickade två hela Bombardier CL-415 och får tillbaka en Hercules C-130 i småbitar? Skulle vi få någon hjälp då, nästa gång det brinner i en papperskorg i Humlegården? Det är mycket som kan gå fel. Man måste ha konsekvenserna i åtanke om man inte tänker sköta sitt jobb.

Igår hade de skrämt liv i kungen också för att åka till Sala och berömma det som pågår där. Undrar just vem som ringde kungen? Första rubriken i Expressen var att han berömde och tackade dem för ett bra arbete. Den rubriken försvann ganska snabbt…

Men kungen har ju ”laga förfall”. Hans valspråk är ju ”För Sverige - i tiden”. Väldigt fiffigt! Så när Sverige är på dekis får kungen också vara på dekis. Då passar det ju bra att han åker till Sala och berömmer dem som nyss har gjort ett misslyckat försök att bränna upp hela Mellansverige.

För övrigt är det nog bara en tidsfråga innan vi har en till svenskfinansierad gästprofessur vid Harvard eller något annat trevligt universitet så att vådan av skrattande piloter i vattenbombare kan komma att bli utredd enligt konstens alla regler. Det görs ändå så många konstigheter med forskningsanslag till förmån för sådana som gjort sig förtjänta.

Och så härligt att se hur man avlyser en massa sjöar helt och hållet för att planen ska fylla tankarna där. På blodigt allvar menar man även att det är livsfarligt att befinna sig i skogen när man vattenbombar…

Tydligen använder man nu skördare för att ta ned ”livsfarliga träd med sönderbrända rötter”. Det där förvånar mig storligen. Jag tror att det är ett i huvudsak onödigt, för att inte säga skadligt, arbete. Förmodligen har det sin grund i en vandringssägen startad av någon stadsbeduin som sett det brinna i några rötter men inte haft erfarenhet nog att kunna bedöma effekten av det. Sedan har andra stadsbeduiner inte kunnat genomskåda det utan tror att uppgiften har en vederhäftig källa. Och ingen vill ju skylta med att inte förstå det… Jag har aldrig hört talas om att det brinner så. Tvärtom är min, och andras, erfarenhet att det är svårt att få det att brinna tillräckligt djupt. Skogsbränder tenderar att svepa förbi alldeles för snabbt och för grunt. Att det brinner och glöder lite i en del rötter är som regel betydelselöst. Att det skulle vara så omfattande och farligt att man måste fälla träd en masse, innan branden slocknat och marken svalnat, låter helt osannolikt. Då håller man nog på med fel saker. Jag har även stämt av detta med andra erfarna skogsmän som har liknande erfarenheter. Jag vill dock inte helt utesluta att det skulle kunna råda andra förutsättningar utanför Sala. Det skulle vara intressant att veta vad erfarna hyggesbrännare i Sala-trakten har för erfarenheter. Och då menar jag inte någon okunnig stadsbeduin som bara har ”plockat upp” det någonstans.

Allt bottnar i att det saknas kunskap om hur man ska göra.
Den saknas i hela systemet och därför hålls alla kunniga skogsmän borta.
Det är väldigt kränkande att påstå att någon inte kan någonting i Sverige.
Framför allt en statlig myndighet :-)
Då spelar det ingen roll hur bottenlöst inkompetent vederbörande är.
Det får inte sägas och det måste sopas under mattan.
Därför kan det inte heller bli bättre.
Allt är ju redan bra.

Dödens Väntrum torsdagen den 7 augusti 2014
Mikael Styrman
.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Tja, vi har en bottenlöst inkompetent "utrikesminister" i Carl Bildt och om det är han som sätter ribban så måste ju all annan inkompetens sopas under mattan.

Anonym sa...

tja hela manövern påminner om bränderna i Kuwait 1992 ,efter kriget ,då alla oljekällor stod i brand. Alla tidningar skrev att minst 2-3 års oljebränder så skulle hela jorden skulle bli insvept i rök ....och då kommer den stora hjälten och räddaren från USA MR RED Adair /med fetaste guld ROLEX detta skall han fixa såklart minst 2 år!!!!Hör o häpna INGEN fick komma in i Kuwait US Corps of Engineers hindrade alla att komma dit och bistå eller ge råd! Såklart på 2-3 år skulle det bli massa dollars till Superman och ny Rolex med diamanter minst !!!
Men hör och häpna...via en nära vän lyckades en grupp från Ungern ta sig förbi hjältarna från Texas och släcka ALLT på 3 veckor ha ha med en fjärrstyrd T52/stridsvagn påmonterad en gammal jet motor från en MIG ...dom går från hål till hål och blåser ut dom enorma lågorna Precis så som du blåser ut en låga.----
HA HA HA VAD TYST DET BLEV HELA VÄRDsPRESSEN FÖRSVANN INGA SKRIVERIER,INGEN ROLEX REKLAM,INGEN RED ADAIR, DET VAR FÖR BILLIGT OCH FÖR EFFEKTIVT..

SÅ GE FOLKET CIRKUS OCH SUG AV DOM MASSSSSOR AV PENGAR FÖR NONSENS.

Det är vad det handlar om...

Anonym sa...

http://www.svtplay.se/video/918097/varldens-historia/avsnitt-2
Se vid 43 minuter / min vän Mikael

Anonym sa...

Vad är "Dödens väntrum"? Vad har jag missat? /Roffe

Mikael Styrman sa...

Jag minns vilket halabaloo det blev när de tände på oljekällorna.

Sen blev det väldigt tyst.

Så det var anledningen till att nyheten dog...

Vad besvikna en del måste ha blivit.

Mikael Styrman sa...

Svar till Roffe:

Det kanske kan missuppfattas men så här är det:

Övertorneå har ju styrts av maffian så länge att bygden är som en halvlyckad begravning. Massor av fina grejor förstör man pengar på men det finns inga människor som kan ha glädje av det.

Det är stendött!

Det känns som om människorna bara väntar på döden här. Förmodligen det enda de kan hoppas på.

Alberth sa...

Men nu verkar man ju i alla fall ha fått tag på någon som åtminstone perifert har hört ordet brandgata nämnas..... läste i tidningen att man håller på med att anlägga en brandgata som är hela 20 meter bred längs en 1 mil lång linje...... Män med motorsågar går först och fäller träd så att skördare ska komma fram....
Man får ta sig för pannan och fundera ifall man verkligen har läst rätt.... Vad tror man sig kunna stoppa på det viset? Inte ett ord om eventuella grävmaskiner, schaktmaskiner eller traktorer som ska ta bort någon brännbar vegetation från marken. Det är ju nämligen inte bara träden som brinner när det brinner i skogen.....

Anonym sa...

Tack Micke. Då förstår jag precis. Var orolig att du själv hade dragit på dig någon sjukdom. Utöver den där sjukdomen som vi alla är drabbade av. Politiken...

Mikael Styrman sa...

Svar till Alberth:

Ja, det verkar onekligen som om Lars-Göran Uddholm har tillfört en hel del kompetens och organisatorisk förmåga. Han har säkert förstått att informera sig hos någon utifrån, som kan något om skogsbränder.

Beträffande Din fråga är det troligen någon som blandat ihop begreppen. Skördare behöver inga huggare som går framför, om inte skogen till stora delar ligger ned, men det är inte troligt. Mer troligt är som sagt att någon, kanske en journalist, blandat ihop begreppen och att huggarna - och skördarna - går framför bandtraktorer och/eller grävmaskiner. Virket blir nämligen skadat, sandigt mm om entreprenadmaskinerna ska fälla och flytta träden och så går jobbet väldigt sakta. Men så småningom får vi kanske veta. Eftersom Fredrik var dit igår, och han är svag för mörkläggning, och de har kunnat se att vi har vi har lite roligt på nätet åt en del som de företar sig, tror jag att de medvetet undanhåller information om vad de håller på med.

Man behöver inte nödvändigtvis ha skrapat fram mineraljorden men det underlättar övervakningen. Alternativt kan man bränna av brandgatan och även starta motbrand. Motbrand är det kraftfullaste i de fall det går att använda sig av. Men det finns alltid en risk, särskilt om man inte har skrapat ren brandgatan från organiskt material, för att branden sätter iväg åt fel håll.

Skogsbrandbekämpning är inget för mentala veklingar. Det är en mycket tuff uppgift som kräver sin man. Och det kan Uddholm vara. Men beaktande av att det är val om en månad, Fredrik har varit dit igår för allmän ordergivning och att statens insatser nu drivs av en blandning av skräck för att misslyckas igen och en önskan om att återvinna prestigen, tror jag inte att de vågar köra utan att ha skrapat fram marken.

I normala fall hade man säkert kunna tänka annorlunda, men nu har en massa folk varit evakuerade och en del fått sina hus och gårdar nedbrunna.

Förmodligen är det i huvudsak marktäcket som har brunnit även om det säkert finns exempel på att även rotstående skog brunnit.

Alberth sa...

Ja vi får verkligen hoppas att det är någon journalist som har blandat ihop begreppen här. annars framstår ju det i tidningen beskrivna arbetssättet som försvårande för släckningsarbetet istället för underlättande.

Fredrik har ju varit dit och pliktskyldigast t o m varit upp i helikopter och betraktat skådespelet lite grann så där från ovan. Inte för att han skulle riskera att få håret bortbränt ifall han befunnit sig på marken. Vad det nu skulle tjäna till att han åkte dit för den Täby-pojken har knappast någon sakkunskap i ämnet "Hur man släcker skogsbränder". Men det ser ju onekligen bra ut i valboskapens ögon om han förefaller lite engagerad och bekymrat lägger pannan i veck på tidnings- och TV-bilderna.

Jag håller med om att det, i varje fall utifrån de bilder som har redovisats från brandområdet, verkar som att det mest brinner på marken.

Mikael Styrman sa...

Finn mitt svar i nytt blogginlägg med rubriken ”Vad kan vi lära av Sokrates öde?”.

Anonym sa...

Sokrates öde, jag vill dig väl, (jämförelse) din vän från Halmstad, EL..
Ser man tillbaka vad du skriver,
stämmer mycket. Solen skiner idag i Halmstad hoppas den gör det på dig också.

Mikael Styrman sa...

Tack för att Du hörde av Dig. Jag tyckte att det var väldigt insiktsfullt att se likheterna. Riktigt roligt att själv se dem. Meddelandet gav utrymme både för en tolkning innebärande en välvillig hälsning men även för att det kunde ha varit ett förtäckt hot. Jag får sådana också ibland. Men som regel av personer som är så rädda att de inte vågar visa sin identitet. Och ett sådant hot är ju inte mycket att hänga i julgranen. Det går egentligen inte att veta säkert vilketdera som är avsikten när man får det. Att ana är ju inte riktigt samma som att veta.

Och ja, solen skiner… :-)