onsdag 13 augusti 2014

Den farliga tiggarfrågan

.
De etablerade politiska partierna kämpar med sitt förhållande till tiggarfrågan. Eller kämpar med att försöka upprätthålla en trovärdig fasad.

Då och då försöker någon politiker att dra ned sina i självförträfflighet till väders stigna kamrater till verkligheten. Nu senast är det Cecilia Magnusson (M) i Göteborg som tycker att man ska förbjuda tiggeri. Men det möter genast ett ramaskri från väderballongerna, just idag företrädda av Beatrice Ask (M). Att förbjuda tiggeri vore inhumant. Men däremot har man tidigare från exempelvis allianspartierna genom EU-komissionären Cecilia Malmström (Fp) föreslagit att man ska skicka en liten slant från EU till Rumänien och Bulgarien och låta dem sköta frågan. Den kommer ju därifrån.

Då kommer naturligtvis Rumäner och Bulgarer att slå ihjäl tiggar-romerna i lugn och ro, med sanktion eller uppdrag från EU, eller i värsta fall hantera dem som förut. Men att vi skulle förbjuda tiggeri i Sverige?
- Huvaligen! Så inhumana är vi inte.

I själva verket är det väl så med de flesta etablerade partiers främsta företrädare att de endast sticker upp fingret i vädret och försöker känna vartåt det blåser. Om de trodde sig komma undan med det i den allmänna opinionens ögon skulle de förmodligen låta arkebusera tiggarna imorgon dag.

Och dessvärre skulle sannolikt ytterst få svenska myndighetschefer vägra att verkställa en sådan order.

Södertälje onsdagen den 13 augusti 2014
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: