söndag 10 augusti 2014

Missförstådd generaldirektör på MSB?

.
MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap’s generaldirektör, Helena Lindberg, skulle nog inte vinna någon popularitetstävling efter att hon vägrade bryta sin semester för att debattera brandberedskap med Lotta Gröning i Aktuellt-studion. Att stora egendomsvärden gått till spillo, tusentalet människor evakuerats, många fler levt i fruktan och åtminstone 25 hus brunnit ned bekom henne inte. Hur många hus som egentligen brunnit ned vet inte allmänheten ännu, eftersom de offentliganställda som klantat till det, liksom småbarn och politiker, frambringar dåliga nyheter i små portioner. Som man säger att man kokar en groda. Slår man på full värme genast hoppar grodan ur kastrullen. Men ökar man värmen försiktigt sitter grodan kvar i kastrullen och blir kokt. Först ”visste” man inte om några hus brunnit ned, sedan var det 6, därefter över 20, nu 25, men det flaggas för att hela området inte har ”genomsökts” ännu. Det finns helikoptrar över området som getingar på ett bord med sötsaker och det finns kartor, husen ligger vid vägar, men man vet inte hur många hus som brunnit ned…!

Helena Lindbergs agerande har nog av de flesta uppfattats som höggradigt arrogant och ansvarslöst. Det hindrar naturligtvis inte henne från att ändå vara försörjd till döddagar. Så brukar det vara med odugliga och/eller brottsliga generaldirektörer som konfronteras med verkligheten. I värsta fall hamnar de i regeringens elefantkyrkogård där skattebetalarna får försörja dem utan arbetsprestation.

Att hon inte ger sig iväg till Sala eller Aktuellt-studion för att en på förhand förväntat uträknad statsminister vill det en månad före valet kan misstolkas för integritet. Men att hon inte tar sig till Sala för att på ort och ställe ta del av effekterna av det skydd för allmänheten, vilket hon till stor del orkestrerat - det är oförlåtligt.

Hon vill dock inte framstå som mer arrogant och oempatisk än generaldirektörer av andra graden typiskt sett är. Fingertoppskänslan talar om för henne att agerandet var för fräckt och okänsligt och att greppet om köttgrytan därför slirar, vilket föranleder henne att förklara sig i SvD, på Brännpunkt, den 7 augusti, under rubriken ”Vi kommer att vara självkritiska”. Där skyller hon på torka, oberäkneliga vindar och klimatförändringar - så bekvämt. Inte ett ord om felaktigt utrustat brandförsvar utan utbildning i hantering av skogsbränder i ett skogslandskap. Ungefär som om Stockholms brandförsvar inte skulle ha utbildning i brandbekämpning i höghus eller Hallsbergs brandkår inte hade varken utbildning eller utrustning rörande kemiska ämnen. Men man ska kanske inte vara för säker på att de har det. De befinner sig också under Helena Lindbergs vingar.

Hennes förklaring är krypterad. Den kan läsas i sin helhet av den som vill på SvD. Men så här tolkar jag den:

- Jag skiter fullständigt i era triviala bränder och nedbrunna stugor av enkel beskaffenhet och det finns ingenting som ni kan göra åt det, eftersom jag har beskydd. Jag vill inte bli störd när jag har semester och läser inredningsarkitektens förslag. Dessutom vet jag inte ens vad en skogsbrand är. Det behöver man inte kunna i mitt jobb. För övrigt är det min man som står för grillandet i vår familj.

Det är klart att har man varit kansliråd i Justitiedepartementet och chefsjurist vid Säkerhetspolisen då har man nog sett så mycket skurkstreck att inga kriminella politiker vågar peta på en.

Men då bör man få ett jobb som man klarar av - om det finns något.

Det är inte utan att jag tycker synd om Löfven som verkar vara en snäll och hygglig karl och som förmodligen ska kliva in i detta råttbo.

Södertälje söndagen den 10 juni 2014
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: