torsdag 28 augusti 2014

UG om demokratins intellektuella sammanbrott

.
Det var inte det rubricerade ämnet som gårdagens Uppdrag Granskning skulle handla om. Istället skulle det handla om hur kommunpolitikerna, med stöd av rikspolitikerna, i Örnsköldsvik, Umeå och Skellefteå, svamlade bort en miljard för skattebetalarna och drev afrikaner från sina hem. Men det kom att handla om det rubricerade också eftersom det flyttade fram gränsen med sjumilasteg för vad svenska politiker i sin enfald kan ställa till med - och ändå sitta kvar.

Nog har jag vetat och misstänkt hur det låg till. Men inte hade jag ens i min vildaste fantasi trott att de tre kommunerna skulle vara hemsökta av en sådan bottenlös idioti. Det känns fullständigt obegripligt att ett sådant kommunalt ärende kan skena iväg och att man kan tappa kompassen så till den milda grad att man hamnar i 10-talet länder ute i världen och slutar i land-grabbing i Tanzania och Mozambique. Och inte minst: med att man blivit avlurad nästan en miljard.

Det går nästan inte att ta in att vårt demokratiska system leder till en konservering av ett sådant koncentrat av enfald. Hur är det möjligt att bete sig så och kunna sitta kvar? Att inte begripa att avgå frivilligt är en sak. Men att inte väljarna begriper att avsätta sådana politiker är mycket, mycket värre. Förutsatt naturligtvis att de inte sitter kvar för att valresultatet är manipulerat.

Man skulle inte tro att en sådan härva kunde åstadkommas av dumhet. Det känns som att det måste ligga planering bakom och till viss del gör det säkert det. Men kommunalrådet i Övik, Elvy Söderström, är antingen en av vårt lands allra duktigaste skådespelerskor eller så är det en gåta hur hon kan komma ihåg att andas.

Den intellektuella kapacitet som ännu finns krav i Sverige bör inriktas på att studera vad vi kan göra åt det demokratiska systemet för att inte hela landet ska bli ett U-land. Det är troligt att personval är en del av lösningen, men att bara införa personval kommer knappast att räcka. Det kommer att krävas långt gående åtgärder som gör att inte Elvy Söderström-typerna och liknande kan bita sig fast vid makten. Det bör inte ens vara möjligt om väljarna vill det. Dagens makthavare som kommit till makten med partivalsystemet kommer aldrig att ändra systemet frivilligt och byråkraterna som drar nytta av partivalsystemet kommer också att konservera det. Men landets fortsatta förfall kommer med säkerhet att resultera i en situation som innebär att partierna skiljs från makten, eller att demokratin befrias från partierna. Det är en smakfråga hur man vill uttrycka det. För att inte störta landet i kaos bör man då ha kommit ganska långt med den diskussionen. 

Naturligtvis bör man ändå uppmärksamma dagens val, även om det leder till att vi förflyttas från katastrof till katastrof. Men mycket viktigare än om den ena eller den andra idioten ska ha makten idag, är hur vi ska skydda oss från dem sedan, när de har ödelagt hela landet.

Södertälje torsdagen den 28 augusti 2014
Mikael Styrman

.

2 kommentarer:

Anders Bäckström sa...

Tystnad råder, stilla det är i husen! "Jag vet inte", "det där känner jag inte till" " Det är många om sagt det" Kontentan av dessa utryck blir: " Ja då är du inte skyldig"!

Handel och vandel i politiska kretsar är något helt annat än det om gäller Dig, som gäller mig. Frågan blir, har vi symtom på detta även i våra kommuner i Norrbotten? Det är kanske inget problem för Elvy att gå in till banken och säga: " Jag har 100 tkr här och vill ppna ett företagskonto" Naturligtvis Elvy skall vi fixa det äger banken" Elvy är en trovärdig medborgare!

Mikael Styrman sa...

Ja, det är klart att landet är nedlusat av sådant kriminellt eller inkompetent slödder, som slarvar bort eller stjäl miljarder, och som skyddas av ”rättsväsendet”.

De blir omvalda, eller väljer om sig själva. Uppenbart valfusk leder inte till utredning och omval, utan spacklas istället över. Rösträkningen sköts av brottslingarnas underhuggare. Det är svårt att veta hur väljarna egentligen väljer i sådana här fall. Knappast så som det officiella resultatet visar.

I ett samhälle som övertagits av maffian hålls maffians medarbetare om ryggen. Det är egentligen ganska självklart. Men det måste påtalas och diskuteras om man vill att det ska vara på annat sätt.