måndag 25 januari 2016

Bedriver kommunal slavhandel?

.
Många har säkert undrat vad Kommunal håller på med. Och då menar jag inte nu när alla svindlerier kommit i dagen. Jag menar när exempelvis undersköterskorna ville strejka för att få upp sina löner och förbättra sina arbetsvillkor. Fackets funktionärer stod vid sidan av och flinade bakom ryggen på undersköterskorna. Det var uppenbart, åtminstone för oss utomstående att facket hade mer gemensamt med arbetsgivaren, än med sina medlemmar. Så småningom tvingades de även till ett avtal som var sämre än före strejken.

Vad är väl annat att vänta, när partiet sitter på båda sidor om bordet, på alla sidor: i regeringen, i landstinget, i kommunen och i facket? Dessutom i decennier. Inte konstigt att undersköterskorna, kvinnorna, de med minst utbildning, väger lätt i vågskålen.

För kvinnor som nätt och jämnt klarar sig på sin lön är det inte lätt att utmana en korrumperad fackstyrelse. Minsta vink från fackets funktionärer till arbetsgivaren så minskar lönen, eller arbetstiden, och sen går det inte att klara sig längre.

Situation påminner mycket om och kanske tangerar och överskrider gränsen för att betecknas som slavhandel.

Södertälje måndagen den 25 januari 2016
Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: