söndag 31 januari 2016

Snabbspåret på Karolinska Institutet

.
Jag såg tredje och avslutande delen av dokumentären om pajaserierna på Karolinska Institutet, med rektorn Anders Hamsten, institutets styrelse samt stjärnprofessorn Paolo Macchiarini i huvudrollerna och förmodligen ansvariga ungefär i nämnd ordning.

Det är svårt att landa i någon annan slutsats än att man med vett och vilja lurat människor, vilka inte var dödligt sjuka, till en operation med en oprövad metod, vilken inom kort orsakade patienternas död. Dessutom utan att ha upplyst dem om riskerna, för att istället ha bombarderat dem med övertalning.

Ett amerikanskt läkemedelsföretag var inblandat, Harvard Bioscience - varför blir jag inte förvånad? Företaget hoppades slå mynt av avrättningsmetoden. Bolagsrepresentanten, VD:n och delägaren David Green, fungerade som coach för att övertala ängsliga patienter att hoppa på tåget till sin snara död.

I efterspelet i media skymtar fram en vilja från KI:s ledning och styrelse att skjuta över skulden på Macchiarini. Visst, han är natuligtvis inte oskyldig. En karriär- och berömmelsesugen psykopat beredd att gå över lik för att nå sina mål, att döma av vad som hittills framkommit. Enligt Vanity Fair möjligen även mytoman. Tyvärr visar dokumentären att KI:s styrelse och rektor är minst lika skrupelfria i sin strävan att framhäva sig själva och KI.

Allt tyder på att Karolinska antingen har struntat i att kontrollera Macchiarinis referenser eller att man struntat i utfallet av kontrollen. Nu i dagarna säger man att Karolinska ska kontakta andra institut för att kontrollera Macchiarinis referenser. Det är så dags, när patienterna dött som flugor i åratal.

Man skulle kunna säga att KI tillhandahållit Macchiarini ett akademiskt snabbspår, på det sätt som arbetsmarknadsminister Ylva Johansson vurmar för.

Södertälje söndagen den 31 januari 2016
Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: