fredag 15 januari 2016

Förskingringen och mutorna i Kommunal bara förnamnet

.
Att grabbarna i Kommunals förbundsstyrelse med Annelie Nordström i täten hade ett antal höjdares pungkulor i skruvstädet var inte att ta miste på igår kväll. Hur skulle hon annars ha fått till ett sådant välregisserat sovjetreportage med sina inövade uttalanden i SVT? Det är ju känt att Sveriges Television egentligen är Sveriges PampTelevision, men den draghjälp som Annelie Nordström fick igår var ändå förbluffande.

Inövade uttalanden och perfekt samspel mellan pamp, intervjuare och kameraman. Hur många tagningar blev det innan den satt?

Idag kom förklaringen. Var och varannan pamp har subventionerade mutlägenheter som betalarna, lågavlönade sjukvårdsbiträden och andra medlemmar, aldrig skulle kunna skaffa sig. Flera regeringsledamöter verkar susa förbi i gräddfilen.

Men ändå finns inte de riktigt stora problemen i fackets mutor av pampar - till ömsesidig personlig nytta - och inte heller i lyxresor och förskingringen av stora medel.

Det stora sveket finns i hur facket sköter sina uppgifter - eller rättare sagt inte sköter dem. Det har också historiska skäl. Under decennier när nationalsocialdemokratin innehade regeringsmakten satt man på båda sidor om bordet och byggde upp en struktur som innebar att den offentliga ekonomin baserades på att kvinnorna slet hårt och lågavlönat. Då och då satte man upp lite teater och låtsades strejka för bättre villkor och högre löner. Men bakom kulisserna flinade grabbarna av bägge könen illvilligt eftersom facket egentligen satt i de offentliga arbetsgivarnas famn. 

Innebörden av det är naturligtvis att inte bara mutade kommunals medlemmar, sig själva ovetande, sina egna företrädare som glatt och villigt har tagit för sig. Kommunals företrädare har också smorts av de offentliga arbetsgivarna. Det är säkert inte alltid så lätt att visa på, eftersom det inte är något som man vill skylta med. Men det är klart att det finns förklaringar till att vi har en sosseadel i andra och tredje samt nu på väg in i en fjärde generation.

Kvinnor sliter för dålig lön med odrägliga arbetstider och förhållanden medan parti- och fackfolket skor sig. Då och då reser pamparna ragg, tittar stint och medietränat sina medlemmar i ögonen genom TV-kameran och utbrister indignerat:

- Va, ljuger och stjäl - jag??

Södertälje fredagen den 15 januari 2016
Mikael Styrman

.

2 kommentarer:

Anonym sa...

En klassisk kritik av facket:

"Faktiskt krossar föreningsrörelsen, som kunde vara en välsignelse för nationen, grundvalarna för det nationella näringslivet. Parallellt härmed går den politiska organisationen framåt. Den samarbetar såtillvida med fackföreningsrörelsen, som denna förbereder massorna för den politiska organisationen, ja, med våld och tvång driver dem in i denna. Den är vidare en ständig finanskälla, ur vilken den politiska organisationen öser pengar till sin ofantliga apparat. Den är kontrollorganet för den enskildas politiska verksamhet och gör drevtjänst vid alla stora politiska demonstrationer. Den arbetar över huvud inte längre för ekonomiska intressen utan ställer sitt viktigaste stridsmedel, arbetsnedläggelsen, till den politiska idens förfogande i form av mass- och generalstrejk.

Genom skapandet av en tidningspress, vars innehall är anpassat efter de minst bildade människornas andliga horisont, få den politiska organisationen och fackföreningsrörelsen slutligen den uppeggande institution, genom vilken nationens understa skikt göres moget för de oförvägnaste handlingar. Det är inte dess uppgift att lyfta människorna upp ur ett lägre tänkesätts träsk till ett högre plan utan att tillmötesgå deras lägsta instinkter. En lika spekulativ som inbringande affär i fråga om den lika tanketröga som ofta anspråksfulla folkmassan.

Det är framför allt denna tidningspress, som genom en fanatisk förtalskampanj gör ned allt, som kan räknas som ett stöd för det nationella oberoendet, en hög kulturell ståndpunkt och nationens ekonomiska självständighet."

Anonym sa...

Utrikes blondinen tror fortfarande att en stor lägenhet i stockholm centrum kostar 32 kr/mån.
Inget konstigt med det hon har bara blivit lurad av facket.