måndag 11 januari 2016

Kollektiv skjorttvätt i ärkepräktiga svenska media

.
SVT:s Rapport 19:30 berättade idag käckt om hur vi hade fått reda på sextrakasserierna under ungdomsfestivalen ”We are Sthlm” tack vare Dagens Nyheter. Som om DN på det fria ordets barrikader hade ägnat sig åt någon sorts självständig och undersökande journalistik och därigenom kunnat avslöja detta.

I själva verket var det tvärtom. DN, genom den ärkepräktiga Hanne Kjöller, hade fått upprepade tips och påstötningar om att skriva om detta - då - när det inträffade, men passade. Läs gärna mer om hur DN egentligen hanterade frågan genom att klicka här.

Men nu när sextrakasseri-kalabaliken i Köln blev känd, trots tyska försök till mörkläggning, förstod naturligtvis politrukerna på DN att det skulle bli gatlopp av, om man inte tog sig i kragen och började berätta vad som verkligen händer.

Det är dock ett mycket tråkigt besked till Sveriges folk att Sveriges television hjälper DN att tvätta sin skjorta ren från mörkläggningsskammen på detta  sätt. Ett journalistiskt mer korrekt beteende skulle ha varit att granska förhållandena på DN. Varför mörklade man detta? Vad är det för mörkrets krafter som styr på DN? Men så gör inte svenska media. Man älskar att sysselsätta sig med media, men avskyr att granska varandra. Det är nästan ännu mer motbjudande än att granska makthavare.

Borstar du min rygg, så borstar jag din rygg…

Södertälje måndagen den 11 januari 2016
Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: