fredag 8 januari 2016

Nya grova stölder vankas i staten

.

De grova stölder i Sjöfartsverket, med benäget bistånd från brottslingarna i Åklagarmyndigheten och Högsta Domstolen, i samband med ”upphandlingen” av räddningshelikoptrar, som Uppdrag Granskning tidigare rapporterat om, tycks nu få sin fortsättning.

Den här gången är det isbrytarna som ska förnyas. Om de suveränt straffbefriade kleptomanerna i Sjöfartsverket, tack vare ett korrumperat rättsväsende, kunde komma undan med grova stölder i samband med helikoptersvindlerierna, så är det naturligtvis småpotatis mot vad tjuvarna kommer att kunna göra i en isbrytaraffär.

Fem isbrytare ska köpas till en uppskattad kostnad om en och en halv miljard per styck, det vill säga sju och en halv miljard tillsammans. Sjutusenfemhundramiljoner kronor. Det framgår dock inte av SVT:s rapportering om beloppet är med eller utan mutor.

Mot bakgrund av hur tjuverierna gick till i helikopteraffären finns det viss anledning att spekulera i, om huruvida det blir Agusta Westland som utses att leverera isbrytarna också. De kanske redan är köpta? Riksdagen vet bara inte om det än? Och kanske har de en liten propeller högst upp i någon antenn, som gör att de är precis sådana isbrytare som den grova organiserade brottsligheten i Sjöfartsverket vill ha, påhejade av kollegorna i Åklagarmyndigheten och Högsta Domstolen? Just en sådan som man vill ha för att bryta is i ”nästan arktiska förhållanden”. Eller kanske helikopterplattan, som alla isbrytare har, kan åberopas för att diskvalificera alla andra tillverkare? Andra anbudsgivare göre sig icke besvär. Ett handshake är ett handshake - även bland förbrytare i staten. Eller kanske framför allt mellan förbrytare i staten.

Södertälje fredagen den 8 januari 2016
Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: