tisdag 12 januari 2016

Politiskt hjärnsläpp inom polisen

.
I kvällens Aktuellt 21 fick vi med all önskvärd tydlighet demonstrerat för oss vad som händer när polisen politiseras.

Polischefen Peter Ågren citerades i DN och uttalandet återgavs i Aktuellt 21: 

Det här är en öm punkt, vi vågar ibland inte säga som det är för att vi tror att det spelar SverigeDemokraterna i händerna”.

När har det blivit en polisiär uppgift att mörklägga eller anpassa sina uttalanden för att inte gynna SverigeDemokraterna - ett demokratiskt parti bland andra? För övrigt Sveriges tredje största, möjligen andra största och kanske till och med största parti - om det vore val idag.

I demokratier och fungerande rättsstater får det inte vara så. I sådana länder får dylika stolpskott och rikspolischefer som inte kan vara objektiva sparken. Få se hur det går i Sverige? Dan Eliasson har spelat på korkade politikers svaghet för rövslickare. Det har gjort honom till rikspolischef. Det bästa för Sverige är nog om det snart även har gjort honom till före detta rikspolischef. Ingen människa kan vara helt objektiv. Men man kan försöka. Och förtroendet för polisen kräver att den som utses till rikspolischef gör sitt bästa för att uppfattas som objektiv - av allmänheten och av medarbetarna inom polisen.

Dan Eliasson kan bespara oss alla - sig själv också - en lång och plågsam resa mot ett skamligt slut, om han på eget initiativ lämnar det jobb han aldrig borde ha tagit, för att istället söka sig till regeringens beryktade elefantkyrkogård. Där blir han för evigt försörjd med lyxlön utan krav på motprestation, därtill meriterad på snarlikt sätt som de andra på elefantkyrkogården - av en ordentlig portion dåligt omdöme. Men om jobbet är viktigt och omdömet dåligt kan det ändå vara ett billigt pris för landet att betala.

Egentligen borde ju han ju ta med sig de stolpskott som utsåg honom, men elefantkyrkogården kanske inte rymmer hur många som helst?

Inte så lite komiskt att Dagens Nyheter, som på sätt och vis åstadkom hela förtroendekatastrofen genom att tiga om invandrarungdomarnas sextrakasserier, nu för att tvätta sin solkade heder tvingades kräla upp ur sin krypta och som omväxling ägna sig åt lite journalistiskt arbete. Må vara fem månader för sent.

Vad återstår för DN att göra? Kanske att dementera alltihop och fondera en rundlig summa i Olof Palmes namn för fostran av hederliga politiker och journalister?

Södertälje måndagen den 11 januari 2016
Mikael Styrman

.

2 kommentarer:

Peter sa...

Om kriget kommer!
Naturligtvis kan vi inte låta de tjänstemän och politiker som brutit våra lagar och regler i tjänsten undkomma rättvisans arm.
Att ge dem möjligheten att smita undan med avgångsvederlag och pension i stället för att stå till svars för sina handlingar är absolut otänkbart.
Hur kan du ens för ett ögonblick tro att de frivilligt ska släppa taget om köttgrytans kant?
På grund av de lagar de lyckats genomdriva till skydd för sig själva och sina ämbeten är de för närvarande ett privilegierat släkte helt utan lagligt ansvar för sina handlingar eller underlåtenheter.
Jag upprepar, hur kan du för ett enda ögonblick tro att dessa korrupta svin frivilligt ska lämna sina uppdrag och ta sitt ansvar?
Jag började med: Om kriget kommer.
Det enda sätt Sveriges befolkning kan återta makten i Sverige är genom en maktomvälvning, statskupp eller inbördeskrig.
De demokratiska möjligheterna att avsätta styret på är som du vet redan så kringskurna att detta är omöjligt.
Den enda möjliga slutsatsen är att Kriget Kommer.
Ingen av oss vill se ett krig i Sverige, men något alternativ finns ej,
politikerna har drivit sitt egenintresse förbi de ramar demokratin givit dem.

Mikael Styrman sa...

Svar till Peter:

Jag tror inte att någon kommer att göra det frivilligt. Men jag tror att kompisarna kommer att tvinga de som gjort sig omöjliga att avgå ”frivilligt” för att inte dra de andra med sig. Naturligtvis under i hemligt, men mycket tydligt, framförda hot om skandaliserande skådeprocess och avsked.

Ja, de demokratiska möjligheterna är sannolikt bara en chimär. Nomenklaturan skapar omvälvningen genom att skapa sammanbrottet. Mycket tråkigheter blir naturligtvis följden av det. En liten tröst blir att många svin som gjort sig förtjänta av det kommer att få betalt för gammal ost när inte systemet längre förmår skydda dem.