söndag 22 november 2015

Belgien - OnOff

.
(Uppdaterad 23/11-15, kl 00:28)

Kanske borde nationer ha en tilläggsbeteckning som beskriver deras karaktär? Ni vet så som företag och föreningar har. De kan vara KB, HB, AB eller exempelvis upa (Kommanditbolag, Handelsbolag, Aktiebolag, Utan Personligt Ansvar).

Före attentaten i Frankrike grep och fängslade Turkiet den nu för Paris-dåden efterspanade Salah Abdeslam,  se vad SVT:s nyheter skrivit i ärendet och se även filmen. Turkiet deporterade honom till Belgien, med varningar för hans terrorkapacitet.

Belgarna förhörde honom och släppte honom fri. Nu är han som sagt efterspanad för delaktighet i mord på drygt 130 personer i Paris samt mordförsök på drygt 300 ytterligare.

Turkiet varnade dessutom ett antal länder, bland annat Frankrike, för Abdelhamid Abaaoud. Ni vet han som var orsak till att franska polisen senare inledde ett mindre världskrig, mot ett mindre hus i Paris. Dock inte förrän efter Paris-dåden.

Turkiet misströstar om det meningsfulla i att ägna sig åt terroristbekämpning tillsammans med sina europeiska kollegor. De tycks inte ha samma agenda. Eller, för att vara riktigt tydlig, ger européernas verksamhet intrycket att vara rena dagisverksamheten.

Nog förefaller det som om turkarna har rätt. De europeiska säkerhetstjänsterna tycks måttligt intresserade av terroristbekämpning. Terroristerna förefaller för säkerhetstjänsterna, och deras politiska uppdragsgivare, mest vara till för säkerhetstjänsternas budget, försvarsanslagen och som hävarm för att lagligt få installera trojaner i Kreti och Pletis datorer. Detta är något som ur terrorbekämpningssynpunkt till största delen sannolikt är meningslös stasiverksamhet. Människor som är riktiga i huvudet betraktar det som grova integritetsbrott. Korrumperade politiker ser möjligheten att använda statens resurser till att spionera på människor som på legalt sätt kan putta bort oduglingarna från köttgrytorna.

Europas säkerhetstjänster behöver inte mer integritetskränkande redskap, så som de svenska nazisterna föreslagit. De behöver istället begripa att göra något annat än att rycka på axlarna när turkar och andra kommer med gripna människor, som vi alla kunnat se i propagandafilmer på Internet, i samband med massmord och annan terror.

En tilläggsbeteckning till nationens namn vore på sin plats. Belgarna gjorde ingenting före Paris-attentaten. Efter attentaten stänger de Bryssels tunnelbana under helgen, när ingen behöver åka, samt placerar ut militär i gatukorsningarna. Det är naturligtvis bara teater, som dessutom riktar sig till vanliga belgare och européer - inte till terrorister. Beteendet borde rendera Belgien tillägget OnOff. En nation med bara två lägen - utan finreglering. Under helgen när inget störs, efter större attentat, gäller läge On. Före större förutsägbara attentat samt efter attentat och under veckans övriga dagar, när hjulen behöver snurra, avtar terroristfaran och då gäller läge Off.

Således Belgien - OnOff.

Både Sverige och Frankrike ligger också bra till för såväl OnOff som upa.

Sverige - OnOff upa. Landet där ingen tar något ansvar. Se där - en bra slogan utan konsultarvode. Med den som ledstjärna kan man nog locka hitta rätt sorts folk…

Södertälje söndagen den 22 november 2015
Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: