torsdag 26 november 2015

Opåkallad nedskjutning

.
Det är svårt att förstå hur man från USA:s sida anser sig kunna rättfärdiga nedskjutningen av det ryska planet vid gränsen mellan Syrien och Turkiet. Jag skriver USA. Det var visserligen, så vitt bekant, turkar som svarade för nedskjutningen. Men det finns ju inte på kartan att turkarna skulle skjuta ned ett ryskt plan som inte vidtagit några stridsåtgärder mot Turkiet, utan att det har varit i amerikansk säck innan det kom i turkisk påse. Planet utförde ju faktiskt stridsåtgärder på den syriska sidan nära gränsen.

Med tanke på stridsflygplans höga hastigheter har den turkiska bandinspelningen mycket låg trovärdighet. Hur långt ifrån gränsen måste inte det ryska planet ha varit när turkarna har börjat varna - om den turkiska ljudupptagningen mot all förmodan är autentisk. Varför börjar man i så fall varna så långt från gränsen? Och hur kommer det sig att man omedelbart tillgriper en nedskjutning mot ett plan som inte utfört några fientliga handlingar? Vad är det som gör det nödvändigt att skjuta skarpt mot ett plan som inte utfört stridshandlingar - utan att först etablera kontakt - per radio eller visuellt?

Nej, här har jänkarna en riktigt smutsig byk att tvätta.

Det påminner åtminstone en liten aning om det iranska trafikflygplan som amerikanska marinen helt oprovocerat sköt ned över Persiska Viken.

Södertälje torsdagen den 26 november 2015
Mikael Styrman

.

3 kommentarer:

Peter sa...

Nja, den här gången tror jag det är de testosteronstinna turkarna som utnyttjat det faktum att USA för närvarande har en mycket svag president.
De har helt enkelt tagit över styråran och handlar i eget intresse, väl medvetna om att NATO och USA är tvingade att stödja dem.
Turkarna stödjer aktivt ISIS och har hållits tillbaka av NATO som inser situationens allvar. Nu snabbade turkarna på utvecklingen lite.
Samtidigt sitter turkarna i förhandlingar med EU om medlemskap, nedskjutningen har nog fler bottnar än en.
Den ska nog också ses som ett styrkebesked mot både USA, NATO och EU, tuppkammen växer i takt med att det muslimska inflytandet ökar.

Mikael Styrman sa...

Det kan naturligtvis inte uteslutas att det förhåller sig som Du skriver. Men USA och dess allierade har hjälpt igång IS och USA har även underlåtit att bekämpa dem.

Det finns dock fler kort i den här leken.
De maktgalna amerikanska psykopaterna vill ha fram en pipeline från Mellanöstern till Europa för att svälta ihjäl den ryska ekonomin. Ukraina var första steget på den raketen. Assad som är allierad med ryssarna motsatte sig den. Då blev han i de amerikanska oljebolagens ögon en ond diktator, till skillnad från de många goda diktatorer som USA leker under täcket med.

Mikael Styrman sa...

Sedan finns ju alltid möjligheten att den officiella politiken inte överensstämmer med den inofficiella. Lite dollarmutor från oljeindustrin till några funktionärer i flygvapnet så blir det mer bensin på brasan. Men då blir det ganska snabbt räfst och rättarting på den turkiska sidan.

Borde i så fall redan ha blivit.