torsdag 12 november 2015

Inkompetent invandringskontroll

.
Regeringens sätt att sköta invandringen har något av ”inkompetenta drönares julafton” över sig. Fokus har legat på hur kompisar, mutkolvar och partivänner ska kunna skinna skattebetalarna och förhoppningsvis dela med sig av vinsten. Vad det ställer till med för landet har åtminstone hittills varit ointressant.

Nu ska regeringen göra ett försök att minska flyktingströmmarna genom att införa tillfälliga gränspassager. Hur kommer det att gå? Jag har mina dubier. Vi kan för stunden bortse från att gränskontrollerna bara kommer att omfatta vissa gränspassager.

Om en obeväpnad polis säger åt en grupp nyktra svenskar att stå still, så står de still. Åtminstone om de inte är vänsteranarkister. Förmodligen tror vår fantasilösa regering att afrikaner och araber fungerar likadant, även när Shangri-La skymtar bakom avspärrningen. Om även regeringens tjänstemän är lika fantasilösa kommer vi att få vår första gränsstormning idag, torsdag. I så fall blir regeringens budskap till immigranter in spe, som överväger att ta sig till Sverige, tämligen tandlöst.

Ett alternativt scenario är att ängsliga chefer undviker konfrontation genom att låta gränspolis eller tullare vinka förbi alla som kommer. Så som tullarna gjorde i Tornedalen förr. Då är det största hotet att enstaka tjänstemän med tiden drabbas av ”tullaraxel” till följd av alltför ensidigt vinkande. Även i detta fall blir regeringens signal till omvärlden tandlös.

Om man vill vända flyktingströmmarna måste man akut och resolut göra något åt det faktum att människor i tiotusental, vilka blivit nekade uppehållstillstånd, blockerar platser på flyktingboenden och lever på skattebetalarnas bekostnad och/eller jobbar svart, utan att förpassas ur riket eller att någon över huvud taget bryr sig om saken. Så länge det pågår kommer inte flyktingströmmarna att vända. ”Bättre” reklam för Sverige som nytt hemland kan man inte göra. Det desavoueras inte av lite gränskontrollteater.

Gränskontroller i all ära, men den signal som denna slapphet skickar ut om tillståndet i landet drar hit väldigt mycket folk. Och värst av allt - det drar hit fel folk.

Södertälje torsdagen den 12 november 2015
Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: