söndag 15 november 2015

Psykopaternas favoritfloskel

.
Psykopaternas favoritfloskel, eller en av dem åtminstone, har poppat upp igen i media i kölvattnet på attentaten i Paris. Jag tänker på det som George W Bush sa i ett krigshetsartal efter att man hade sänkt World Trade Center: ”De hatar vårt öppna samhälle”. Ofta kombineras det även med ”de hatar vår livsstil”.

Uttalandet är naturligtvis förutom att vara manipulativt inte mycket annat än skitprat.

När Bush sa det var det i akt och mening att hetsa mot muslimer. Men det fyller också syftet att lura i korkade amerikaner att de lever i ett öppet samhälle. Men muslimska diktatorer och översittare tycker inte sämre om det öppna samhället än andra diktatorer. Alla diktatorer och politiska brottslingar har ett problematiskt förhållande till öppenhet. Muslimer inte mer än andra. Tvärtom. Många av dem sätter stort värde på att ibland besöka västerlandet och släppa lös lite grann - inkognito.

Så kom ihåg, när någon säger åt Dig, att ”de” hatar vårt öppna samhälle, så tilltalas Du antingen av en hopplös dumskalle eller av en manipulativ psykopat. Andra håller sig nog för god för att använda uttalandet.

Södertälje söndagen den 15 november 2015
Mikael Styrman

.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Briljant analys! "Det öppna samhället" är ett modebegrepp som sprids inom samhälls- och humanioraämnena vid våra universitet och så från DN:s ledarsida förstås så att alla "som är något" vet vad de ska säga och tycka genom att upprepa efter Wolodarski (istället för att tänka själva). Begreppet kommer från Karl Popper som lanserade det i sin bok "Det öppna samhället och dess fiender" från 1945. Popper var jude från Österrike och försökte komma på en teori som skulle kunna användas för att förhindra en ny Hitler att komma till makten genom demokratiska val (som 1933). Tyvärr är det en kålsuparteori då det är uppenbart att de som har makten alltid kommer att definiera sina fiender som just "det öppna samhällets fiender". Men sådan här dynga sväljer folk utan vidare. Till råga på allt så har vi Poppers gamle elev George Soros som har startat "Open Society Foundations" - en tankesmedja till mentorns ära med uppgiften att sprida de värderingar som just Soros tycker är kosher värderingar. Allt detta finns att läsa om - på till exempel Wikipedia.

Mikael Styrman sa...

Tack. Roligt att vi fick det belyst på ett så utmärkt sätt.

Ronnie Lundgren sa...

När det gäller attentatet i Paris vill jag varmt rekommendera Mikael Styrman och hans läsare att ta del av norrmannen Pål Steigans analys:
"Hvem står bak fobrytelsene i Paris?" på
http://steigan.no/2015/11/15/hvem-star-bak-forbrytelsene-i-paris/

Ronnie

Mikael Styrman sa...

Tack. Mycket intressant.

Mikael Styrman sa...

Jag skulle tillägga, men glömde:

Tänk att det finns så mycket skrivet och publicerat i ämnet och ändå får vi veta så lite i Sverige.
Tyvärr kan jag inte påstå mig vara förvånad över det senare.