tisdag 17 november 2015

Manipulationens kännetecken

.
Vi utsätts ofta för manipulationer, mycket oftare än folk i allmänhet tror.

Jag tror att de flesta människor tror sig om att kunna avslöja när de blir utsatta för sådant. Men tvärtom är det mycket svårt - även för en person med träning - att avslöja sådant.

Vi är så vana att matas med halvsanningar och direkta lögner att vi sällan reagerar på dem. Ta en sådan sak som aktiekursens svängningar. De är ofta styrda av komplicerade förhållanden där olika aktörer har inbördes olika skäl för sitt agerande. Ofta är dessutom starkt kurspåverkande information helt okänd för de flesta aktörer när deras kurspåverkan sker. Ändå får vi redan innan börsdagens slut en enkel och solklar förklaring till vad som hänt. Många källor har egoistiska skäl för att vid olika tidpunkter föra ut för dem själva gynnsam information. Andra källor har bara en otäck förmåga att älska att prata i nattmössan på bästa sändningstid. Det är nämligen också bra för affärerna. Och en klar och rapp lögn är för de flesta mer förtroendeingivande än en tvekande sanning.

Efter terrorattackerna i Frankrike fick vi genast veta att IS utfört attackerna. Det är bara ett problem med det. Det går inte att veta. Ändå presenteras det för oss snabbt och käckt som vore det dagens sanning. Men det enda vi vet är att någon vill att vi ska tro att det är IS. I själva verket kan det vara IS. Men det kan lika gärna vara någon annan.

Det är inbyggt i ”systemet” att en terrororganisation som IS tar på sig vad tokigt som helst som de får möjlighet till. En sådan organisation lever på en image av att vara mäktig. Det är typiskt sett god reklam att utpekas för att ha gjort terrordåd. Det ger både fanatiska medlemmar och intäkter. Det stärker de som redan är anhängare. Men det betyder inte att deras bekräftelse går att lita på. Det går inte att veta om det är IS som uttalar sig och det går inte heller att veta om den som uttalar sig i övrigt talar sanning.

Några av manipulationens kännetecken är att den erbjuder snabba och enkla besked om svåröverskådliga och dolda sammanhang.

Ett problem i sammanhanget är att många människor föredrar enkla och förklarande lögner framför komplicerade och oroande sanningar.

Intressantare än om IS har gjort eller inte gjort Paris-attentaten är vilka intressen som döljer sig bakom IS.

Södertälje tisdagen den 17 november 2015
Mikael Styrman

1 kommentar:

Anonym sa...

Du har helt rätt!
Vi fick ju veta, av Carl Bildt att det var Bin Laden som med två flygplan fällde World trade center till marken i fritt fall, tre byggnader.
På reporterns fråga om hur Bildt kunde veta att det var Bin Laden svarade Bildt, det kan inte vara någon annan.
Det var första gången jag hörde namnet Bin Laden och det tog mig många år att inse att det var en bluff.
En svensk riksdagsman för centerpartiet förklarade på sin hemsida hur det verkligen gått till och vilka som låg bakom.
Han blev utslängd ur riksdagen!
Därav kan man dra slutsatsen att sveriges riksdag kontrolleras av förövarna!