torsdag 12 november 2015

Kriget har ändrat karaktär - igen

.
Nyss har vi vant oss vid att kriget ändrat karaktär. Förr innebar krig att någon, med risk för eget liv, mördade andra på order. Hitler eller Stalin exempelvis kunde beordra storskaligt mördande och fick också galningars och massmördares eftermäle.

Det nya, som vi nyss vant oss vid, var att Hitlers nutida efterträdare, USA:s presidenter George W Bush och Barack Obama, bedriver mer småskaligt mördande av oskyldiga civilpersoner i främmande länder med hjälp av fjärrstyrda drönare. För detta har Barack Obama fått fredspriset och själva intalar amerikanerna sig att de gör något rättfärdigt. I framtiden kommer de att ihågkommas som mördare och sluskar och omnämnas i samma andetag som nämnda Hitler och Stalin.

Nu har kriget ändrat skepnad igen. Nu kan man bedriva ett stillsamt krig mot andra länder genom att till synes ägna sig åt humanitär verksamhet. Man fixar bara fram lämpligt transportmedel och förflyttar flyktingar, vilka det amerikanska militärindustriella komplexet drivit iväg från sina hem, till något land som man önskar skaka i dess grundvalar. Sedan får de helt sonika vandra in i landet i fråga, be att få bosätta sig och kräva att bli försörjda.

Metoden ger inga egna förluster, inga anklagelser om inhumanitet och är väldigt billig. Den fungerar nog inte lika bra överallt men i Sverige och Tyskland tycks den fungera förträffligt.

Södertälje torsdagen den 12 november 2015
Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: