söndag 22 november 2015

De sakkunniga och trovärdigheten

.
Två personer sticker ut mer än andra i kölvattnet på den så kallade terroristjakten som nyss tog slut i Boliden. Bägge därför att de var väldigt snabba att kliva fram och berömma polisens insats. Inte bara det. De smörade så in i helvete. Det ena fallet förvånar mig, det andra inte alls.

Den ena fallet är den ofta anlitade säkerhetssakkunnige Hans Brun. Han brukar kunna gå balansgången mellan önskemål, påtryckningar och saklighet. Den här gången hade han tydligen fått veta vad som förväntades av honom för att det skulle bli några fler intervjuer eller uppdrag, eftersom han rullade in i polisglashuset som en tio tons truck.

Det andra fallet förvånar mig inte alls. Det var Stefan Löfven som, snabb att ta i för kung och fackstyrelse, satte båda 47:orna jämfota i klaveret, så att det spelade ”Stars and Stripes” på ett sätt som kunde fått en ansenlig amerikansk kyrkorgel att bli grön av avund. Men i hans fall är man ju van vid det. Han lyckas ju inte ens slå det statistiska genomsnittet. En schimpans med förbundna ögon, som kastar pil på en roterande Darttavla lyckas bättre. Man får ju tvärtom vara rädd för att han någon dag går och gör rätt sak. Den dagen kan den verkligt stora oredan drabba landet. Då vet ju inte folk alls vad som gäller.

Södertälje söndagen den 22 november 2015
Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: