måndag 30 november 2015

Utnötta floskler om ”vackra städer”

.
Jag ser i media att Barack Obama uttrycker sig om Paris så som man brukar göra även om Stockholm. Men det är klart, som gäst i Paris kan inte Barack Obama säga hur det förhåller sig, inte ens om han begriper det. Och begriper det gör han säkert - om han får tid till eftertanke och analys.

Det som skulle behöva sägas om Paris, precis som om Stockholm, och säkert om många andra städer, är att de är sönderexploaterade, söndertrafikerade, skitiga och fula rester av de vackra städer de en gång var, innan bilismen samt omdömeslösa och giriga politiker och byggmästare förstörde dem.

Det är numera mycket få platser, i mycket få större städer, på vilka man kan sätta sig på en uteservering utan att möta en bullermatta värdig ett flygbombangrepp och kringflygande smuts som nästan säkert resulterar i ögoninflammation någon dag senare. Den vackra strand och det vattendrag man förr kunde se är numera dolt bakom ett vansinnigt fult betonghus i funkisstil, medan vattendraget är förvandlat till ett skitigt avloppsdike från ett stort industriområde med kemiska industrier vars avlopp släpps ut med raka rör.

I de flesta städer har uteserveringen fått vika och ge plats för en inneservering bakom ljuddämpande glas, i vilken man kan få sitta och beundra betongväggen framför en.

Men samhällseliten fortsätter att hyckla och befolkningen är så lycklig när de betraktar sin skitiga betong-öken med headsetet på, för att slippa höra eländet.

Södertälje måndagen den 30 november 2015
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: